vrijdag 27 maart 2009

Hoe kun je de lucht bezitten?



'Hoe kun je de lucht bezitten' is een toespraak uit 1854 van het opperhoofd Seattle van de Dwamish-stam. Met deze speech richtte Seattle zich tot de Amerikaanse regering die het land van de Indianen wilde kopen. De toespraak geeft de Indiaanse visie op het beheer van de aarde weer. Daarnaast wordt het gedrag van de westerse mens aan de kaak gesteld die de harmonie in de natuur verstoort met zijn aanmatigend gedrag. Naar aanleiding van een item over deze speech op de blog van Edwin Mijnsbergen heb ik de speech, die ikzelf in boekvorm heb, weer eens gelezen. Het is indrukwekkend en het past ook nog helemaal in onze tijd.
Ik hoef het boek niet meer uit te lenen aan wie dat wil want de speech is ook digitaal te vinden op internet. Op een filmpje van You Tube wordt de speech voorgelezen.

Een ander boekje met teksten van indianen, v.a. 18e tot 20e eeuw heet 'Stemmen uit de eeuwige jachtvelden'. Hierin noemt een blanke de indianen van de Ute-stam lui, waarop het opperhoofd, chief OURAY zegt: 'Wij werken net zo hard als jullie, heb jij ooit geprobeerd een buffel te villen?' Het is een kezenswaardig boekje; ik zag het te koop staan op Marktplaats.nl

Geen opmerkingen: